LIFESTYLE

RECEPT na nejlepší vosí hnízda

11. 11. 2018

Nebudeme dlouho chodit kolem horké kaše a tady je můj recept na hnízda. Každý rok jich dělám tisíce a ani letošek není výjimkou, takže pokud tyhle pracný potvůrky chcete zkusit doma připravit (chuťově je úspěch zaručen), tak vzhůru do toho. 

Vosí hnízda (1 várka tedy cca 30 ks hnízd – podle formičky):

  • 160 g piškotů (chuťově vedou Opavia)
  • 160 g moučkového cukru
  • 3 lžíce rumu (Božkov naprosto nejlepší)
  • 60 g másla (kupuji jedině Madetu – pravé máslo)
  • 1 bílek
  • kakao (přiměřeně, podle toho jak chcete mít hnízda tmavá)

Náplň:

  • 80 g másla
  • 1 lžíce rumu
  • 1 vrchovatá lžíce moučkového cukru
  • 1 žloutek

 

Pár tipů k přípravě:

  • Piškoty na hnízda je mnohem lepší najemno namlít.
  • Těsto si udělejte dopředu a dejte do chladu. Moc teplé těsto by se vám mohlo lepit a špatně vyndavat z formiček.
  • Náplň nechte na delší dobu v lednici pořádně vychladit a nebo na krátkou do mrazáku. Pokud je náplň moc rozteklá, bude se sice dobře plnit do hnízd, ale ta vám pak budou sjíždět z piškotu.
  • Ukládejte hnízda VŽDY piškotem dolů, protože jinak vám zůstane piškot tvrdý. Na změknutí stačí jedna noc v lednici a piškot je měkoučký.
  • Otvor na hnízda je nejjednodušší dělat prstem – viz video (špatná kvalita, ale aspoň malá ukázka). Náplň sice dávám pracně opačnou stranou lžíce, ale nic lepšího se mi neosvědčilo. Pokud byste zvolili plnící pytlíky, budete oblemcané všude, protože náplň je máslová a ta projde skrz látkový pytlík a igelitový se zase bude zahřívat a hnízda sjíždět z piškotu.
  • Skladujte je v chladu a vyndavejte až chvíli před servírováním. Dají se i zamrazit a chuť zůstává neporušena (vyzkoušela jsem 14 dní i měsíc).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *